Jarruhuolto

Jarrut ovat erittäin tärkeä osa auton turvallisuutta, ja siksi niiden on oltava kunnossa. Moitteeton kunto vaaditaan myös katsastuksen läpäisemiseksi. Suomessa jarrut kokevat jatkuvaa rasitusta lian ja kosteuden vuoksi. Lisäksi talvella haasteita aiheuttaa tiesuola, joka edistää ruostetta ja happamoitumista. Jarrut myös usein jumiutuvat, jolloin ne kuluvat ennenaikaisesti.

Milloin jarruhuoltoon?

Vaikka näkyviä vikoja ei olisikaan, jarrut, jarrupalat, jarrulevyt ja jarrunesteet kannattaa silti tarkastuttaa säännöllisesti. Usein jarrut tuodaan huoltoon vasta sitten, kun ne pitävät ääntä. Tällaisen auton jarrutusteho todennäköisesti on alle vaaditun tason, ja silloin auto on vaarallinen, ja riskit vakavaan onnettomuuteen ovat suuret. Auto on vaarallinen myös silloin, jos se jarruttaessa puoltaa jompaankumpaan suuntaan. Myös polttoainetta kuluu enemmän vierimisvastuun lisääntyessä. Selviä merkkejä jarrujen huonosta kunnosta ovat lisäksi tärinä jarruttaessa sekä jarrupalojen kulumisvaroittimen merkkivalon palaminen. Pahimmassa tapauksessa jarrunesteet vuotavat ulos eivätkä jarrut toimi enää lainkaan. Jarruputki voi ruostua puhki ja jarruletku haurastua, ja jarrusatula voi jumittua. Jarrusatulan ongelmista saattaa kertoa esimerkiksi jarrujen kitinä. Nämä kaikki ovat syitä viedä auto jarruhuoltoon.

Jarrupalat

Jarrupalat kuluvat autosta ja käytöstä riippuen eri aikavälillä, sillä esimerkiksi kaupunkiajo kuluttaa niitä enemmän kuin moottoritie. Kuitenkin vaihto on hyvä tehdä noin 40 000 – 50 000 kilometrin välein. Jarrupalat kannattaa tarkistaa vaikkapa renkaanvaihtoa tehdessä. Säännöllisen huollon ansiosta vältytään jarrujen teknisiltä vioilta. Jarruhuolto kannattaa tehdä liian aikaisin kuin liian myöhään. Jos jarruhuollon kanssa vitkuttelee, saatetaan joutua vaihtamaan huomattavasti kalliimmat jarruosat ja komponentit. Tällä vuosituhannella valmistetuissa autoissa yleensä on kuluneisuusanturit, joiden merkkivalot ilmoittavat, kun jarrupalat ovat kuluneet ja on tarve jarruhuollolle.
Hankaaminen on todella kuluneiden jarrupalojen yksi merkki.

Jarrunesteet

Jarrunesteen vaihto on syytä tehdä noin kahden vuoden välein siinä vaiheessa, kun nesteen väri on muuttunut samean tummaksi. Nesteen määrää on kannattavaa tarkkailla säännöllisesti. Jarrunesteen ongelmista saattaa kertoa pehmeä tunne jalan alla, tai jos jarrut eivät tunnu reagoivan paineeseen poljinta painettaessa. Jarrujen vinkuminen saattaa olla peräisin jarrupalojen ja -levyjen ongelmien ohella voitelurasvan puutteesta.

BestDrive tarjoaa laadukasta ja huolellista jarruhuoltoa.

Asiantuntevan henkilökunnan avulla kartoitetaan jarrujen kunto sekä läpikäydään paras vaihtoehto toimintakunnon takaamiseksi. BestDriven ammattitaitoinen käsittely takaa sen, että jarrut toimivat luotettavasti kaikissa olosuhteissa.

Teemme jarruhuoltoja seuraavissa toimipisteissä