Ilmastointihuolto

Auton ilmastointi on syytä huoltaa säännöllisesti, sillä ilmastoinnilla on tärkeä rooli ajoturvallisuuteen ja matkustajien mukavuuteen.

Ilmastoinnilla on tärkeä rooli ajoturvallisuudessa

Auton ilmastointi on syytä huoltaa säännöllisesti, sillä ilmastoinnilla on tärkeä rooli ajoturvallisuuteen ja matkustajien mukavuuteen. Erityisesti kesällä ilmastoinnin merkitys on suuri. Kun ilmastointi toimii, auton sisätila pysyy viileänä, ja siten kuljettajan vireystila säilyy, ja matkustajatkin viihtyvät. Ilmastointi myös poistaa autosta kosteutta, jolloin ikkunat eivät huurru.

Ilmastoinnin huoltaminen on yhtä tärkeää kuin muidenkin osien ylläpitäminen. Ilmastointilaitteessa erityisen tärkeä osa on kompressori, jonka rikkoutuminen usein on syy ilmastointilaitteen korjaukselle. Kompressorin toiminnan heikkenemisen merkki on ilmastoinnin hiipunut teho. Myös mahdolliset vuodot kannattaa kartoittaa. Vuodot löydetään kätevästi typpikaasulla, jonka avulla vuotokohta tulee esiin, kun paineistus synnyttää vuotoäänen. Mikäli sisään tulee pahanhajuista ilmaa, pitää suorittaa jäähdytyskennon ja ilmakanavat puhdistava desinfiointi.

Merkkejä huonosti toimivasta ilmastointilaitteesta ovat esimerkiksi:

  • Matkustamon tunkkainen haju
  • Ikkunoiden herkkä huurtuminen
  • Ilmastoinnin jäähdytys toimii aiempaa heikommin

Ilmastointilaitteelle on hyvä tehdä täyttöhuolto noin kahden vuoden välein. Tämä siksi, että huollon jälkeen kylmäainetta riittää noin kahdeksi vuodeksi voitelemaan kompressorin. Vuosittain kylmäainetta haihtuu ilmastointilaitteesta noin 10 prosenttia. Kun kylmäaine vähenee, ilmastoinnin teho heikkenee. Myös kompressori kohtaa suurempaa rasitusta, jolloin polttoainetta kuluu enemmän. Jos sisään tulee haaleaa eikä kylmää ilmaa, ilmastointi kannattaa heti viedä huoltoon.

Ilmastointilaitteiden toimivuuteen vaikuttavat muutkin asiat kuin kylmäaine. Jos autoon virtaa tunkkaista hajua ja ikkunat huurtuvat, vika on todennäköisesti likaisessa raitisilmasuodattimessa. Myös palanut sulake, tukkeutunut ilmansuodatin tai puhaltimen moottorin rikkoutuminen aiheuttavat helposti vikatiloja.
Kun ilmastointihuolto tehdään säännöllisesti, vältetään kalliit lisäkustannukset ja siten säästetään taloudellisesti. Usein ilmastointi tuodaan huoltoon vasta silloin, kun se on lakannut kokonaan toimimasta, mikä on liian myöhään. Tilannetta voi verrata siihen, että auton toisi öljynvaihtoon vasta silloin, kun moottori on jo leikannut kiinni. Kun ilmastointi on lakannut toimimasta, järjestelmään kondensoitunut vesi tai kylmäaineen vajaudesta johtuva puutteellinen voitelu on jo todennäköisesti hajottanut järjestelmän.

BestDrive tarjoaa ilmastointihuollot asiantuntemuksella ja ammattitaidolla. Pätevä henkilökuntamme kartoittaa kanssasi ilmastointilaitteiden toimivuuden, minkä jälkeen he sopivat kanssasi mahdollisesti tehtävistä toimenpiteistä.

Ilmastoinnin täyttöhuolto on saatavilla näissä toimipisteissä